OL -avstandsregler

Midt- og langdistanseløp inkluderer 800 meter, 1500 meter, 5000 meter, 10.000 meter og maraton, som er 26.2 miles (42.195 kilometer) lang.

Avstandskjøringskonkurranse

Åtte løpere deltar i 800-meterfinalen, 12 i 1500-finalen og 15 i 5000. I 2004 deltok 24 menn og 31 kvinner i sine respektive 10.000 meter. I maraton startet 101 løpere i herreløpet, 82 i kvinnenes begivenhet.

Avhengig av antall deltakere, kan olympiske avstandsløpingsbegivenheter på under 10.000 meter inkludere foreløpige heat. I 2004 var det to runder med heat før 800 og 1500 finalen og en runde med heat før 5000 -finalen.

Alle distanseløp kjøres på spor bortsett fra maraton, som generelt begynner og slutter på OL -stadion, med resten av arrangementet som kjøres på nærliggende veier.

Starten

Alle olympiske midterste og langdistanse løp begynner med en stående start. Startkommandoen er: “På merkene dine.”Løpere berører kanskje ikke bakken med hendene under starten. Som i alle løp - bortsett fra de i Decathlon og Heptathlon - er løpere tillatt en falsk start og er diskvalifisert på sin andre falske start.

Løpet

I 800 må løpere forbli i banene sine til de går gjennom første sving. Som i alle løp, slutter arrangementet når en løperens overkropp (ikke hodet, armen eller benet) krysser målstreken.

I løp på 1500 meter eller lengre løp på et spor, blir konkurrentene generelt delt inn i to grupper i starten, med omtrent 65 prosent av løperne på den vanlige, startlinjen og resten på en egen, startlinje merket over den ytre halvdel av sporet. Sistnevnte gruppe må forbli på den ytre halvdelen av sporet til de passerer gjennom første sving.