Olympiske midt- og langdistanseløp tester hastigheten, styrken og utholdenheten til konkurrentene i fem forskjellige arrangementer, alt fra 800 meter til maraton.

Den moderne olympiske planen inneholder fem distanselivsarrangementer for både menn og kvinner:

• 1500 meter løp
  • 5000 meter løp
  • 10.000 meter løp
  • Maraton

800 meter løp: Som i alle distanseløp begynner løpere fra en stående start. Konkurrenter må forbli i banene sine til de går gjennom første sving.

1500 meter løp, 5000 meter løp og 10.000 meter løp: I henhold til IAAF -regler, i løp på 1500 meter eller lengre kjøring på et spor, er konkurrenter generelt delt inn i to grupper i starten, med omtrent 65 prosent av løperne på den vanlige, startlinjen linje merket over den ytre halvdelen av sporet. Sistnevnte gruppe må forbli på den ytre halvdelen av sporet til de passerer gjennom første sving.

Maraton: Maraton er 26.2 miles (42.195 kilometer) lang og begynner med en stående start.

Utstyr og sted

OL -avstandsarrangementer kjøres på et spor bortsett fra maraton, som generelt begynner og slutter på OL -stadion, med resten av arrangementet som kjøres på nærliggende veier.

Gull, sølv og bronse

Idrettsutøvere i avstandsløpingsarrangementene må typisk oppnå en olympisk kvalifiseringstid og må kvalifisere seg til nasjonens olympiske lag. Imidlertid kan noen ekstra 800- og 1500 meter idrettsutøvere bli invitert av IAAF, kort tid før kampene begynner, for å sikre et tilstrekkelig antall oppføringer. Marathoners kan også kvalifisere seg ved å legge ut høye avslutninger på store løp, eller i en større maratonserie, i løpet av året før OL. Maksimalt tre konkurrenter per land kan konkurrere i hvilken som helst avstandshendelse. Kvalifiseringsperioden for 800-, 1500- og 5000-meter-arrangementer begynner vanligvis litt over et år før de olympiske leker. Kvalifiseringsperiodene på 10.000 meter og maraton starter omtrent 18 måneder før kampene begynner.

Åtte løpere deltar i den 800 meter olympiske finalen, 12 1500 meterfinalen og 15 i 5000 meterfinale. Avhengig av antall deltakere, inkluderer olympiske avstandsarrangementer på færre enn 10.000 meter vanligvis en eller to runder med foreløpige heat. 10.000 meter og maraton-hendelsene inkluderer ikke foreløpige; Alle kvalifiserte løpere konkurrerer i finalen. I 2012 startet for eksempel 29 menn og 22 kvinner sine respektive 10.000 meter olympiske finaler. I maraton begynte 118 kvinner og 105 menn sine respektive hendelser.

Alle distanse løp slutter når en løperens overkropp (ikke hodet, armen eller benet) krysser målstreken.